Program


Zloženko s programom si lahko naložite tukajle ali pa se sprehodite čez program spodaj.

 

Nedelja, 26.1.2020

od 11.00 do 14.00

OTVORITVENA SLOVESNOST  in SVETOPISEMSKA TRŽNICA — VELIKA DVORANA

V nedeljo, 26. januarja 2020, ob 11. uri se začenja 12. Svetopisemski maraton. Častna gosta slovesnega odprtja maratona bosta Vilma in Dani Siter, prejemnika bronastega priznanja Cirila in Metoda za dosežke v slovenski Cerkvi. Glasbeno ga bodo popestrili člani glasbeno-vokalne skupine Šambača. Ob koncu slovesnosti bodo člani Malteškega reda prinesli faksimile Dalmatinove Biblije, iz katere bodo izbrane odlomke brali predstavniki različnih krščanskih skupnosti in cerkva.

Po zaključku otvoritvene slovesnosti bo potekal ekumenski sejem, na katerem se bodo predstavile različne krščanske organizacije.

Ponedeljek, 27.1.2020

• ob 19.00

BOG IZ VSEGA NAREDI DOBRO — ELIZABETINA AVLA

Spoznali bomo Vojka Gašperuta, velikega človeka in mednarodno priznanega umetnika, ki navkljub invalidnosti uspeva ohranjati  vedro naravo in duhovitost. Zaradi nesreče riše z usti in za svoja slikarska dela prejema tudi slovenska in mednarodna priznanja, med drugim je razstavljal celo v pariškem Louvru. Z nami bo delil svojo življenjsko izkušnjo: od skoka v vodo na glavo, ki mu je spremenil življenje, pa do ustanovitve lastne galerije. Na ogled bo tudi nekaj njegovih slikarskih del.

Torek, 28.1.2020

ob 19.30

#BOGVOBLAKU — VELIKA DVORANA

Martin Golob vodi župnijo Srednja vas v Bohinju. Rad ima Boga, življenje in ljudi, ki jim rad prisluhne. Je zelo priljubljen tako med mladimi kot med starejšimi farani. Je prvi duhovnik v Sloveniji, ki snema vloge/bloge. Ti imajo več tisoč ogledov, zato ga pozna vedno več Slovencev.

Naslov večera #BogVoblaku  lahko razumemo na dva načina. Da je v tem sodobnem času Bog samo virtualen »stric« nekje v oblaku, ki mu ni mar za moje težave in skrbi, ali pa da je do Boga in Božje besede mogoče priti tudi prek storitev v oblaku oz. prek sodobnih medijev.

Martin dobro pozna obe področji in nam bo lahko na svoj način povedal, kje on sreča Boga in kako ga Bog doseže sam.

 

Sreda, 29.1.2020

• ob 19.00

OKOLJE V PRIZMI SVETEGA PISMA — ELIZABETINA AVLA

Troedinost Boga popolnoma določa naš odnos in položaj v stvarstvu. Okrožnica papeža Frančiška »LAUDATO SI - Hvaljen, moj Gospod« nas zavezuje in zadolžuje za skrb za jutri ter opozarja na zahtevo mladih po spremembah. Ob njej bomo pregledali vzporednice človeštva v ravnanju in odzivu na okoljsko problematiko z etiko in Pravom okolja. Dolžni smo obnoviti dialog o graditvi prihodnosti planeta, na kar je javno opozoril že blaženi Papež Pavel IV leta 1971 (pred tem pa tudi sv. Frančišek Asiški). Človek potrebuje ekološko spreobrnjenje.

Predavanje z delavnico, ki jo boste soustvarjali s svojimi stališči in mnenji, bo vodil Zvonko Gosar, ki se je specializiral za področje človekovih pravic, mednarodno-pomorskega prava in davkov. Že deset let pa se na lokalni in regionalni ravni ukvarja z ekološkimi predavanji in rešitvami na področju ekologije..

Četrtek, 30.1.2020

20.00

MOČ BESEDE — VELIKA DVORANA

"V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog" (Jn 1,1). Gospod je torej Logos – Beseda, kar pomeni, da hrepeni in išče srce, ki si upa biti obiskano, nahranjeno, obdarovano ... Samo srce, ki se odpre, lahko Besedo tudi rodi v konkretnost življenja.

Anja Kastelic je posvečena sestra v Bratstvu Evangelii Gaudium in živi v hiši Bratstva v Ljubljani. Skrbi za izvedbo katehez, duhovnih vikendov za mlade ter njihovega duhovnega oblikovanja in spremljanja. Vodi tudi Center Chiara, ki pomaga ljudem v stiski.

17.00

MOLITEV V PISMU RIMLJANOM — ŽUPNIJA SV. JAKOBA V LJUBLJANI

P. Silvo Šinkovec bo na dogodku, ki bo potekal v župniji sv. Jakoba v Ljubljani, predstavil molitev, kot jo spoznamo v pismu apostola Pavla Rimljanom

Petek, 31.1.2020

• ob 19.00 

MOLITEV, NAŠA POMOČ V ŽIVLJENJU — ELIZABETINA AVLA

Jezus je v pridigi na Gori blagrov govoril o naravi svojega kraljestva in o tem, kakšni ljudje bodo v tem kraljestvu živeli. Govoril je o različnih stvareh, med drugim se je dotaknil tudi molitve. Z našega zornega kota kot prebivalcev nebeškega kraljestva si bomo ogledali, kaj molitev je in kako naj jo živimo.

Z nami bo Mila Saftić. Po Božji milosti in ljubezni ena od otrok nebeškega Očeta. Poročena in mati dveh odraslih sinov. Že 33 let dela kot splošna zdravnica v ambulanti sredi Haloz. Spregovorila bo o tem, kako vsakodnevno živeti molitev.

Sobota, 1.2.2020

ob 17.00

ZAKLJUČNA SLOVESNOST — KAPELA

Poseben gost zaključnega večera bo gospod Pavle Ravnohrib, dramski igralec in velik ljubitelj Svetega pisma. Z gospodom Ravnohribom se bomo pogovarjali o njegovem pogledu na Sveto pismo, o izzivih s katerimi se sooča, o tem, kaj ga veseli in še mnogo zanimivega.

Večer bo popestril mešani pevski zbor Gaudium. Lepo vabljeni.