Premišljevanja

Jezus ustvarja vse novo. Razmišljanje ob geslu

Delite s prijatelji!

Vsi imamo radi nove stvari. Nismo navdušeni nad starimi, razen v nekaterih primerih. V nas je DNK, ki nas žene po novem, drugačnem, še ne videnem, ne doživetem. Radi bi hitro pospravili stare stvari, slabe čase, korono, kajne? Izmislili smo si praznovati novo leto, da bi lahko na hitro pospravili staro leto pod predpražnik in se zelo enostavno obrnili k novemu. Zato ni presenetljivo, da že površno prebiranje vrstice iz Razodetja 21,5: »Glej, vse delam novo«, v nas povzroča radovednost, naše srce utripa hitreje, naš duh nas popelje v lepši in bolj sijoč svet. Kajti obljuba nečesa novega nas dviga, nam daje nove moči in novo upanje.

Verjamem, da so snovalci Svetopisemskega maratona 2022 imeli v svojih mislih ravno ta namen, da bi nas Božja beseda dvignila nad našo težko situacijo in nam dala pravo upanje. Ne tisto kratkotrajno, ki nas ponovno in ponovno razočara, kot nova obleka, nov avto, nova služba, nova obljuba, nov partner, nov … Kajti vsa ta upanja nas prehitro razočarajo. Ali obstaja upanje, ki nas ne bo razočaralo? Ravno na to so ciljali snovalci Svetopisemskega maratona 2022, ko so za vodilo maratona izbrali besede: »Glej, vse delam novo!« V tem kratkem stavku se skrivajo velike resnice, ki jih je treba odkriti in sprejeti. Že bežno prebiranje teh vrstic nam odkriva, da to upanje zagotavlja neka oseba in da to niso prej naštete stvari. Torej se postavlja vprašanje: Kdo je ta oseba?

Začetek pete vrstice, iz katere je vzeta tema Svetopisemskega maratona, pravi: »Tisti, ki je sedel na prestolu, pa je rekel: ›Glej, vse delam novo.‹« Tisti, ki sedi na prestolu, je Jezus Kristus, Alfa in Omega, začetek in konec. On je glavni. On je Bog in vladar vsega stvarstva, vesolja in zemlje. On je Jezus. Jezus je in je vedno bil in vedno bo suveren in edini kralj vsega stvarstva. On ustvarja vse novo. Razumemo pomen besede »vse«? To pomeni nova nebesa in novo zemljo. To pomeni novo življenje, že zdaj na zemlji in v prihodnosti v novem telesu, nov način življenja brez greha, življenje z Bogom, brez vpliva hudiča, brez krivic, brez trpljenja, brez bolezni, brez smrti, brez solz, brez izgub, brez obžalovanja, brez zamud, brez neizkoriščenih priložnosti, brez … Ja, dobro ste slišali, brez vsega, kar se imenuje »slabo«. Da, Jezus ustvarja vse novo za tebe in mene, ki vanj verujeva, in za naju, ki sva položila svoje upanje vanj in edino vanj. Si ti to že storil? Svetopisemski maraton je čudovita priložnost, da dobiš vse potrebne informacije in spodbude za tvojo najpomembnejšo odločitev življenja, ki je v tem, da se odločiš za Jezusa in ga v veri povabiš v svoje srce ter mu dovoliš, da se usede na prestol tvojega življenja, da bi lahko naredil VSE NOVO.

Zvonko Turinski, pastor EKC Ljubljana

Oznake: Premišljevanja
Kdaj bo obljuba izpolnjena? Premišljevanje ob geslu
Meditacija ob geslu “Vse delam novo!” (Raz 21,5)