PROGRAM

PROGRAM MARATONA

Poleg osrednjega branja Svetopisemski maraton ponuja tudi pester vzporedni program. Ob večerih boste lahko preko spleta sodelovali in prisluhnili zanimivim gostom. Vzporedni dogodki bodo snemani in si jih boste lahko ogledali tudi naknadno.

23. januarja 2021, 19:00

V zaporu sem bil in ste prišli k meni

Robert Friškovec je zaporniški duhovnik in koordinator za duhovno oskrbo v Sloveniji. S področjem zaporov se je srečal pri 19 letih kot prostovoljec. Ko je postal duhovnik, so se slovenski škofje odločili, da prevzame področje duhovne oskrbe v zaporih. Leta 2006 je bil imenovan za zaporniškega vikarja. Zaključil je tudi magistrski študij obnavljalne pravičnosti.

V intervjuju nam bo gost večera osvetlil mesta v Svetem pismu, kjer je naslikan zapor. Srečali se bomo z zaporniki, za katere nam je danes samoumevno, da so izpolnjevali Božji načrt in bili Njegove priče. Velikokrat na zapor gledamo zelo zaničevalno, posebej če izhajamo iz predpostavke, da smo ljudje, ki ostajamo zunaj, dobri in vsi, ki se znajdejo v zaporu, pa slabi. Ne smemo pozabiti, da je zapor prav tako prostor, kamor prihaja Gospod in kjer je navzoče odrešenje. Kako pa je Kristus navzoč danes – v zaporu pa tudi ob svojcih zaprtih, ob oškodovanih osebah in njihovih svojcih, ob delavcih v zaporu, prostovoljcih in vseh drugih, ki se jih hudodelstvo ali zapor v življenju tako ali drugače dotakne?

24. januarja 2021, 16:00

Neustrašni heroj

Zoom povezava

Otroški program za nadobudneže od 6 do 11 let. Namen srečanja je otrokom približati Sveto pismo na igriv in zanimiv način, da bi ga tudi sami začeli brati in spoznavati, saj bo to naslednja generacija maratoncev.

 

24. januarja 2021, 19:00

Pot sonca od Petovione do Emone in Capodistrie

Zoom povezava

Pater Branko Cestnik je v misijonarski red klaretincev vstopil leta 1986. Leta 1995 je bil posvečen v duhovnika. Kot študentski duhovnik je služboval v Mariboru, nato je nastopil mesto župnika na Frankolovem, kjer deluje še danes. Kot bogoslovec je postal uveljavljen pisec, komentator in kolumnist v katoliških in drugih medijih. V svojih besedilih obdeluje verska, filozofska in družbenopolitična vprašanja našega časa. Roman Sonce Petovione je njegov leposlovni in romaneskni prvenec, ki je bil uvrščen med pet kandidatov za nagrado kresnik leta 2020. Pripravlja pa se že njegovo nadaljevanje.

V pogovoru z avtorjem romana Sonce Petovione patrom Brankom Cestnikom se bomo osredotočili na širjenje krščanstva v starodavnem Ptuju, z očmi opazovalca motrili njegovo novost v poganskem prepletu narodov in religij, opazovali dejanja začetnikov krščanstva na naših tleh in poslušali njihove besede. Pri tem bomo z izkustvom srečevanja z današnjim poganstvom pri svojih davnih bratih in sestrah iskali navdih za svoja soočanja in pogum za zvestobo. K temu nas vzpodbuja Gospod, ki nam je že davno obljubil: »Med vami bom hodil« (3 Mz 26,12).

25. januarja 2021, 19:00

Iztrgan iz oblasti odvisnosti

Zoom povezava

Moje ime je Goran in sem preprost človek. Rodil sem se pred 42 leti. Imam prekrasno ženo in čudovito hčerko. Moje življenje pa ni bila sama idila. Moja mama je bila samohranilka, moji sorodniki alkoholiki, z drogami sem se srečal že pri sedemnajstih letih. Pri 29. letih sem pristal v komuni, za kar sem neizmerno hvaležen.

Pričevanje nekdanjega odvisnika, ki je v komuni srečal Jezusa. Bil je nezaželen otrok in njegovo otroštvo ni bilo lahko. Pobeg od doma, zažig avtomobila, alkohol, droge so zaznamovali njegovo otroštvo … nič kaj lepega se mu ni obetalo v življenju. Sledil je zapor in nato težka odločitev za komuno. In koga je Goran tam srečal oziroma s kom je tam hodil?

26. januarja 2021, 19:00

Jezus živa Beseda kot luč na tvoji poti

Zoom povezava

Rozo Palić, je ustanovitelj skupnosti »Bratstvo Troedine Ljubezni« in je trenutno župnik v župniji sv. Marka v Trstu. Študij teologije je zaključil na Papeški fakulteti in se je kasneje specializiral za katehezo, pastoralo in liturgijo na Teološki fakulteti v Zagrebu. Ustanovil je biblijsko-molitveno skupnost »Bog je ljubezen«, ki deluje v več državah: Italiji, Hrvaški, Švici, Srbiji in Nemčiji. V zadnjih letih službuje kot uradni škofijski eksorcist in se z aktivnim sodelovanjem laičnih vernikov zavzema za duhovno prenovo posameznikov in verskih skupnosti.

Evangelij postavlja Novo Zavezo vsemu Stvarstvu. Božja Beseda je polnost Svetega Duha in zlata Nit, ki gre med nami in povezuje ljudi z Resnico in brezpogojno Ljubeznijo. Jezus oznanja Božje kraljestvo, ki se z branjem Božje Besede izgrajuje v tvojem življenju. V sencah in na križiščih tvojih poti je Jezus edina Luč, ki usmerja življenjske korake in razsvetljuje izbire. Jezus ima moč, da ozdravlja in osvobaja tudi danes.

27. januarja 2021, 19:00

Sveto pismo za vsak žep

Zoom povezava

Berete Sveto pismo, pa vam manjka vztrajnosti, zato bi se radi povezali s prijatelji? Ste voditelj ali član biblične, mladinske, zakonske ali kake druge skupine? Ste skavtski voditelj ali animator? Pridružite se delavnici in odkrijte, kako lahko aplikacija Sveto pismo (YouVersion) postane most med vami in vašimi prijatelji ter člani različnih skupin v Cerkvi med srečanji v živo, prav tako pa tudi v vmesnem času ohranja povezanost med vami!

Delavnico, ki bo potekala prek aplikacije Zoom in v živo na Facebook strani Svetopisemskega maratona, bosta vodila sodelavca Svetopisemske družbe:

Rok Pisk, ki skrbi za Facebook in spletno stran ter ostalo digitalno podporo Svetopisemske družbe ter

Marko Ipavec, vodja projekta aplikacija Sveto pismo – YouVersion, ki je pripomogel, da lahko od leta 2019 aplikacijo uporabljamo tudi v slovenskem jeziku.

NASVET: Pred delavnico skočite na spletno stran www.svetopismo.si/YouVersion. Naložite si aplikacijo na telefon/tablico ter si oglejte kratke predstavitvene videe.

Več o aplikaciji pa na strani: https://www.facebook.com/127131080638706/videos/707798703028505

28. januarja 2021, 19:00

Zaupanje v Božjo suverenost

Zoom povezava

V teh negotovih časih, polnih sprememb, je za kristjane ključnega pomena zaupanje Bogu, ki ima vso oblast na nebu in na zemlji. Z zaupanjem Bogu ohranjamo sad Svetega Duha. V tem smo luč in sol sveta.

Toni Mrvič se je po diplomi na Evangelijski teološki fakulteti v Osijeku in po opravljenem pripravništvu leta 2001 z družino preselil v Kočevje, kjer je bila ustanovljena Evangelijska cerkev.  Leta 2016 je cerkev v Kočevju začela z ustanavljanjem cerkve v Trebnjem, kjer je sedaj Evangelijska skupnost.
Poleg pastorovanja v obeh cerkvah od leta 2016 dela tudi na področju osebnega in partnerskega svetovanja. Poleg tega pa je tudi avtor mnogih člankov in blogov. Decembra bo v soavtorstvu z Markom Juhantom izšla njegova prva knjiga, ki nosi naslov Iskreno o moških. Kako s partnerji in otroki. 
29. januarja 2021, 19:00

Moje življenje s Covid–19

Zaključna slovesnost

Doc. dr. Mateja Logar, dr. med. je žena, mama hčerki in sinu, specialistka infektologinja na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja in profesorica na medicinski fakulteti. Je obraz, ki zmore s svojo mirnostjo odgovoriti na zahtevna vprašanja novinarjev in vladne ekipe.

Dr. Mateja Logar se bo z voditeljem Marjanom Buničem pogovarjala o svojem življenju in delu v koronačasu. Govorila bosta o tem, kje dnevno srečuje Njega, ki hodi med nami po bolnišničnih sobah in hodnikih, v zakonu in družini, pa tudi na sestankih vlade.

PRETEKLI DOGODKI

Še ni preteklih dogodkov

Meni