MARATON

Kristjani vse Božje delovanje razumemo kot utelešenje njegove Besede – in ko ta postaja »dogodek« v našem času in prostoru, smo deležni Boga. Tak dogodek je tudi Svetopisemski maraton – izmenično, nepretrgano branje Svetega pisma, 24 ur na dan. Tu ne gre za tekmovanje v hitrem branju Svetega pisma, pač pa je prebiranje Božje besede hkrati tudi molitev za bralca in poslušalce.

Beseda “maraton” nakazuje, da gre za vztrajanje, saj ob Božji besedi bedimo teden dni, podnevi in ponoči. “Vztrajajte v molitvi, bedite v njej in se zahvaljujte” (Kol 4,2). 

Svetopisemski maraton je bil v Sloveniji prvič pripravljen leta 2007 ob letu Svetega pisma, krog sodelujočih gibanj, skupnosti in cerkva pa se vsako leto širi. Ob celotedenskem branju Svetega pisma, ki letos poteka prek spleta pa tudi v živo, se zvrsti okoli 1000 bralcev, kar pomeni svojevrstno priložnost za druženje.

Leta 2012 smo v sodelovanju z lokalnimi koordinatorji pričeli pripravljati tudi številne t. im. “mini” svetopisemske maratone, ki v maratonskem tednu potekajo v krajih drugod po Sloveniji. V letu 2020 je bilo takšnih krajev, kjer potekajo mini svetopisemski maratoni, več kot 90.

Vabljeni, da se nam pridružite tudi letos.

PISMA PODPORE

Svetopisemski maraton podpirajo tudi predstavniki različnih Cerkva in skupnosti. Vabljeni k branju njihovih pisem podpore!

Borislav Livopoljac

Protojerej srbske pravoslavne Cerkve v Ljubljani

Preberi
Steve Telezerow

Pastor Mednarodne krščanske skupnosti

Preberi
Milada Kalezić

Dramska igralka

Preberi
Zvonko Turinski

pastor Evangelijske krščanske cerkve Ljubljana

Preberi
Stanislav Zore

Ljubljanski nadškof in metropolit

Preberi

MARATONSKA EKIPA

Svetopisemski maraton pripravlja organizacijski odbor, v katerem so predstavniki različnih krščanskih gibanj in skupnosti. Njegov pobudnik je Svetopisemska družba Slovenije, ki je tudi praktični in logistični koordinator dogodka ter njegov glavni sponzor. Ekipo sestavljajo:

ZGODOVINA

Svetopisemski maraton poteka že več kot 10 let. Spodaj si lahko s klikom na plakate ogledate nekaj informacij o posamezni izvedbi.