Predavanja

Ponudba predavanj za župnije, skupnosti…

Delite s prijatelji!

Dolgoletni sodelavci pri dogodku Svetopisemski maraton so za vas pripravili ponudbo predavanj, ki nagovarjajo skoraj vse ciljne skupine poslušalcev. V dogovoru s predavateljem lahko v vašem okolju organizirate izbrana predavanja tekom celega leta.

S klikom na povezavo  lahko dostopate do pdf datoteke:

Ponudba_predavanj

p.dr. Viljem Lovše DJ

Predstojnik skupnosti, voditelj ignacijanskih duhovnih vaj in duhovnih vaj s postenjem, odmika za moške, svetopisemskih vikendov in duhovnih obnov; duhovni voditelj Mož sv. Jožefa in Skupine razvezanih Srce; ljudski misijonar, predavatelj in voditelj izobraževalnega programa za duhovno spremljanje.

m: 041 63 26 26

e: [email protected]

w: http://jn159.wordpress.com/

TEME PREDAVANJ:

Primerno za letošnje leto:

KAKO RASTI K OSEBNI VERI? V letu poživljanja osebne vere je predavanje mišljeno kot spodbuda vernim, da se korajžno podamo na pot vere in znamo prepoznavati tudi različne stopnje rasti in dozorevanja v njej sredi svojega vsakdanjega življenja.

„TUDI DEMONI VERUJEJO, A TREPETAJO“ (Jak 2,19) Skupaj razmišljamo o pasteh in zankah zaradi katerih naša vera lahko postaja tudi vera demonov, ki verujejo a ne molijo, ne ljubijo, ne pripadajo, se ne veselijo in častijo le same sebe.

Za vse:

PREROJENI ZA ŽIVO UPANJE (nihče ne more živeti brez upanja)  Razmišljanje ob nekaterih vidikih papeževe okrožnice Spe Salvi, ki želi spodbuditi k bolj odprtemu in trdnemu odnosu do Boga in pomagati k večji trdnosti in veselju nad darom, ki ga kristjani imamo, a ga slabo poznamo.

POMEN VERE ZA ŽIVLJENJE Pravijo, da ni važno kaj veruješ, le da si dober človek. Ali je to res? Ali je dosleden ateist lahko tudi dober človek in koliko časa zdrži pri tem?

EVHARISTIJA, KRUH ZA ŽIVLJENJE SVETA Da bi kristjani globlje razumeli kakšen neskončen dar nam je dan in kako malo ga v resnici poznamo in kako malo zajemamo iz njegovega bogastva.

VERA, KI JE PRAVIČNA IN PRAVIČNOST, KI IŠČE BOGA Svetopisemsko pojmovanje pravičnosti je glede na sodobno dogajanje zelo moderno. Seveda temelji na veri v osebnega Boga. Kristus nam omogoča živeti oboje sredi krize in izzivov današnjega časa.

GREH IN KRIVDA Razsvetljenjstvo je greh odpravilo in seka človeške glave do današnjih dni. Krivde ni manj, ampak je postala svetovni sistem, ki iz nas dela uničevalce sebe, drugih in narave. Kje se začne prava ekologija?

IZGUBLJENI SIN V EVROPI Ob priliki o izgubljenem sinu gledamo na glavne evropske miselne tokove in poskušamo pokazati kaj je resnica in kaj navadna utvara. Da se kristjan lažje znajde znotraj sodobnega dogajanja.

POST: ČEMU? Jezus pravi, da se ta rod (hudobnih duhov = napačnega odnosa do življenja) ne da izgnati drugače kot z molitvijo in postom. Cerkev je več stoletij upoštevala oboje. Danes pa jo drugi spominjajo, da je pozabila na post in zato tudi njena molitev nima prave moči.

Za vse, za duhovno rast:

DUHOVNOST IN NEUSPEH Pravi kristjan se pokaže šele v preizkušnji, stiski in neuspehu. V antiki so se pogani spreobračali h Kristusu, ko so bili priče umiranja kristjanov. Kaj je resnični uspeh in v čem je resnični neuspeh?

KAKO VZDRŽATI NEVZDRŽNO (Rim 12,14) Kristjan ima največjo moč prav v najbolj obupni in brezizhodni situaciji. Kako lahko vzdržim „nevzdržno“. Ali je samomor edini izhod?

ŽIVLJENJE S KRILI Morda si tudi ti želiš, da bi znal leteti in videti daleč? Ko odpreš oči, pa ti upade veselje in se prilagodiš javnemu mnenju in povprečnosti. Kakšni so osnovni pogoji za ustvarjalno krščansko življenje?

RAD SE IMAM, KER SEM TVOJ Zdravnik ozdravi samega sebe! Če si Božji Sin stopi dol, da bomo videli in ti verjeli! Kakšnega odnosa me uči Božja Beseda do samega sebe in kako mi to lahko v življenju pomaga?

ODLOČANJE IN DUHOVNOST V POKLICNEM ŽIVLJENJU Kaj gre narobe pri poklicnem odločanju? Kako da je profesionalnost velikokrat ločena od vsake etičnosti? Človek je razdrobljen in zasužnjen na žrtveniku neznanega kapitala. Ljudje v poklicih so pogosto popolnoma odtujeni od samega sebe in svojih globin. Odvisni in zmanipulirani. Ali je možno kaj spremeniti? Kako?

VZGOJA IN RAST ČLOVEKOVE ŽELJE Živ sem dokler v sebi čutim željo in hrepenenje po polnosti življenja. Sem bitje želje. To željo lahko počasi zadušim in izpraznim, ali pa raste in daje moč vsemu mojemu življenju. V kakšni smeri evangelij vzgaja, osvobaja in poglablja naše najgloblje želje in nas tako krepi in utrjuje v ustvarjalnosti?

KAKO PRISLUHNITI BOGU Ali je mogoče slišati Boga? Saj vendar ne govori in en uporablja mobilnega telefona. Večinoma smo prepričani, da ga ni mogoče slišati. Kristus pa nam pokaže kako ga lahko slišimo in postajamo njegovi sogovorniki, med seboj pa ljudje in ne volkovi.

RAZLOČEVANJE DUHOV IN VSAKODNEVNI DUHOVNI BOJ Za vse dobre stvari se je potrebno nenehno odločati in boriti. Najprej znotraj sebe, nato pa v odnosih. Kako prepoznavati kaj je Božje in kaj ni? Kaj je dobro in kaj zlagano? Kaj daje življenje in kaj ga uničuje? Tukaj in sedaj.

PREUDARNA LJUBEZEN Ljubezen ni čustvo, ki mine. Je odločitev, ki spremeni čutenje in ravnanje. Lahko je slepa ali pa preudarna in razumna. Katero bom izbral in za katero se bom vsak dan boril? Od tega je odvisna kakovost mojega in našega življenja.

ČLOVEK SVOBODEN SI! Najtežje je živeti osebno svobodo. Takoj bi jo prepustili nekomu, da bi se odločal namesto nas in potem nosil tudi krivdo za škodo in napake. Ali sem svoboden ali nisem? Ali pa je vse skupaj le utvara in sem skupek kemijskih elementov, ki mu je že vse naprej določeno: prah si in v prah se povrneš.

RESNIČNA MOČ Močan je tisti, ki ima dovolj denarja in vpliva, da celoten družbeni sistem obrne tako, da je v njegovo materialno, družbeno in osebno korist. Ali res? Ali je resnična moč zunanja ali je notranja? Kaj nas uči zgodovina? Kaj pa evangelij?

KAKO SI ZASTAVITI PRAVE IN MOČNE CILJE Moderno industrijsko potrošništvo gradi vse na dosegljivih in otipljivih materialnih ciljih. Kaj se pri tem dogaja s človekom? Kakšni so pravi cilji, ki dajo moč in nam ne ukradejo človeškosti?

Za poročene in ločene:

DRUŽINA, DUHOVNOST IN STRAH V kompleksnem svetu tekme za vsakdanji kruh je družina na veliki preizkušnji. Kaj ji lahko najbolj pomaga? Kaj pa ji lahko najbolj škoduje? Ali se želimo še boriti za svojo družino? Kako?

PASTORALNA SKRB ZA RAZPOROČENE Družina ostaja, čeprav je partnerstvo razpadlo. Cerkev zelo jecljajoče in počasi odpira svojo pastoralno skrb tudi ločenim. Da bi lažje razumeli in manj obsojali. Da bi bili bolj skupnost vernih.

DUHOVNO SPREMLJANJE RAZPOROČENIH Ali je potrebno ali ni? Kako ga je mogoče izvajati? Kdo naj bi spremljal ločene? Ali spremljevalec le daje, ali v resnici še več prejema? Kaj pa Gospod želi?

SKRB ZA OTROKE PO RAZVEZI Otroci so po razvezi najbolj ranljivi in jih partnerja zlahka zlorabita za medsebojno obračunavanje. Kakšno ravnanje z otroki je po razvezi priporočljivo in katero je škodljivo? Lahko ravnamo prav in v dobro otrok in sebe.

Za može in fante:

PET RESNIC ZA MOŠKE Včasih so mlade fante uvajali v moškost. Od koga se naj pa danes mladenič nauči kako biti moški, če ga je ves čas vzgajala mater, oče pa je bil odsoten v službi in javnem življenju? Kaj se mora v življenju naučiti vsak moški?

VABLJENI  TUDI K VPISU NA IZOBRAŽEVALNE PROGRAME V IGNACIJEVEM DOMU DUHOVNOSTI.

http://www.ignacijevdom.si/dogodki/razpis-izobrazevalnih-programov-v-idd/

Mag. Zmago Godina je pastor Krščanske adventistične cerkve. Poleg svojega rednega dela kot predavatelj sodeluje z različnimi organizacijami za katere izvaja seminarje in delavnice namenjene osebnostni, duhovni in profesionalni rasti.

Mob: 031 23 22 23, Tel: (01) 433 83 27

e: [email protected]

Faks: (01) 433 83 34

Skype: zmagogodina

www.adventisti.si

TEME PREDAVANJ:

Milost – več kot si zaslužimo, boljša kot si lahko zamislimo

Prazne obljube lažnih bogov in edino upanje, ki kaj pomeni (Zakaj denar, ljubezen in uspeh ne morejo zadovoljiti naših hrepenenj)

Pod tem skupnim naslovom imam pripravljenih več predavanj, ki jih lahko imam kot posamična, ali pa vse na kratko obdelam v enem predavanju.

– Najhujša stvar, ki se vam lahko zgodi

Neutrudno si prizadevamo doseči stvari, ki si jih želimo, in za to, da bi jih dosegli smo pripravljeni veliko žrtvovati. Niti predstavljamo si ne, da je uresničitev naših srčnih želja lahko najhujša stvar, ki se nam kdaj koli zgodi. Nekaj mora zaseči našo domišljijo, našo najglobljo vdanosti in upanje. Toda, kot nam pravi Sveto pismo, brez posredovanja Svetega Duha to nikoli ne bo Bog.

– Ljubezen ni vse kar potrebujete

– Denar spremeni vse

– Privlačnost uspeha

– Skriti bogovi v vašem življenju

– Meje – kako prevzeti nadzor nad svojim življenjem

– Svetopisemski odgovori na življenjske izzive (več predavanj, seveda pa je možno izbrati samo enega…):

– Kako se uspešno spopademo s stresom?

– Kako premagati zaskrbljenost?

– Kako se osvoboditi občutka krivde?

– Kako do duševnega miru?

– Razumeti Sveto pismo kot zgodbo

– Lepotice in zveri (pa še kobilice, jezdeci in …) – kako pravilno razumeti simbole iz Razodetja

Benjamin Siter, Univ. dipl. prof. fil. in teol.,

Svetopisemska družba Slovenije, dobrodelna dejavnost

m: 040 98 08 91

e: [email protected]

PREDAVANJE »KDO NEKI JE TA?«

Si se tudi ti rodil v verni družini, od malih nog obiskoval cerkev, verouk, zadnje čase pa se sprašuješ čemu vse skupaj služi? Je tudi tebi težko brati in razumeti Sveto pismo, saj niti ne veš, če mu lahko zaupaš? Te zanima, v čem je bistvo krščanske vere? Pridi in prisluhni življenjski zgodbi Benjamina Siterja, mladega moža in očeta, ki ga je iskanje odgovora na vprašanje »kdo neki je ta?« (Prim. Mr 4,41) privedlo do osebnega srečanja z Njim. Vabljeni mladi in vsi, ki jih zanimajo temelji krščanstva.

ZAKONCI ZA KRISTUSA

Zakonci za Kristusa (Couples for Christ – Foundation for Family and Life ali na kratko CFC – FFL) je mednarodna evangeljska in misijonarska skupnost, ki se trudi, da bi naše družine vodil in navdihoval Sveti Duh, da postanejo sol in luč v današnjem svetu

Zakonci za Kristusa Hrastje 216

4000 Kranj

Tel:+386 4 2323 116

email: [email protected]

web: www.zakonci.net

PREDAVANJA:

  • Ljubiti svojega bližnjega

Predstaviti krščansko ljubezen in kako prinesti to ljubezen v medsebojne odnose in v vsakdanje življenje

Vsi odrasli

  • Ideal krščanstva: ljubiti Boga

Pojasniti prvo in najpomembnejšo zapoved za kristjane in kako živeti ta krščanski ideal

za  odrasle

  • Kaj pomeni biti kristjan

Predavanje pojasni kaj krščanstvo je in kako ceniti ta blagoslov, ker smo kristjani

za  odrasle

  • Krščanska družina

Pomen krščanske družine in kako zgraditi močno krščansko družino

za zakonce

  • Božja ljubezen in Njegov načrt

Božja ljubezen in Njegov načrt za polno življenje z Njim – predavajo mladi

za mladino

  • Kaj Jezus Kristus pomeni meni

Predstavimo prvobiten izraz Božje ljubezni – predavajo mladi

za mladino

Zakonci za Kristusa prirejamo v času od 12. do 14. oktobra na Brezjah v domu Sv. Jožefa duhovne vaje z naslovom Krščansko življenje. Duhovne vaje usmerjajo udeležence v globlji odnos z Bogom, kako živeti krščansko življenje v današnjem svetu preko molitve in branja Svetega pisma in kako prinesti krščansko ljubezen v medsebojne odnose…(predavanja, pogovori v skupinah, pričevanja, molitev, priložnost za dobro spoved, sveta maša). Prijave na št. 031-454-831

REC – REFORMIRANA EVANGELJSKA CERKEV

Kot cerkev izhajamo iz tradicionalnega krščanskega nauka, kakor ga predstavljajo tri splošno sprejete stare veroizpovedi: nicejsko-carigrajska, apostolska in atanazijska.

Verujemo, da je sporočilo o Jezusu (evangelij) osrednja novica in dejanje Boga za vse ljudi. To sporočilo pravi, da nam Bog po Jezusovi nadomestni smrti izbriše vse napake. Samo po veri, to je zaupanju v Jezusa kot našega voditelja in predstavnika, brez kakršnihkoli religioznih ali drugih dejanj, smo sprejeti pri Bogu. Zato smo osredotočeni na evangelij in se tako imenujemo evangelijski kristjani.

Stik: Peter Novak, pastor

t: +386 1 83 43 346 m: +386 40 416 174

e: [email protected]

w: www.rec.si blog: www.podpastir.blogspot.com

Mark Groombridge, univ.dipl.teolog, pomočnik pastorja REC-a

ALI RAZUMEŠ, KAJ BEREŠ?

Razumevanje Svetega pisma

Branje Svetega pisma lahko povzroči nekaj strahu v naših glavah. To predavanje želi iti nazaj k osnovam. Razmišljali bomo o korakih s katerimi lahko z odprtim srcem razumemo kar beremo v Svetem pismu in z gotovostjo spoznamo Boga.

Predavanje v angleščini – po potrebi priskrbimo tudi prevajalca.

Opis vsebine in smeri:

Branje Svetega pisma lahko povzroči globok strah v naših glavah. Morda smo bogaboječi kot etiopski evnuh v Apd 8. Toda, ko beremo Sveto pismo se pogosto znajdemo v situaciji, ko ne razumemo kaj pravi. Evnuh je imel težave z razumevanjem Izaije, zakaj bi trpeči služabnik moral umreti tako nepravično. Mi se prav tako lahko znajdemo v nerazumevanju svetopisemskih idej, o tem kaj pravi Sveto pismo o Bogu ali kaj nam naroča kako naj živimo kot Božji ljudje. Namesto da bi lahko zaupali Bogu, se bojimo Svetega pisma, ki govori o njem. To predavanje želi iti nazaj k osnovam. Uporabili bomo odlomek v Apd 8 kot vzorčni primer kako pristopimo k Svetemu pismu. Pogledali bomo različne vrste literature v SP, kako beremo vsako knjigo v svojem kontekstu. Razmišljali bomo kaj odlomek govori prvotnim poslušalcem in potem kako nam. In govorili bomo o tem, kako uporabimo in razumemo Sveto pismo, ko poslušamo kaj nam pravi o Jezusu Kristusu po delovanju Svetega Duha. Naš namen je graditi zaupanje in samozavest v branju Svetega pisma tako da bi lahko rastli v veri in zrelosti.

Peter Novak, univ.dipl.teolog, pastor Reformirane evangelijske cerkve (REC), Ljubljana

ALI RAZUMEŠ, KAJ BEREŠ?

Razumevanje Stare zaveze

Žrtvovanja, vojne in ostale čudne reči Stare zaveze nas pogosto odvračajo, da bi posegali po branju te zbirke knjig. V tem predavanju bomo govorili o razumevanju Stare zaveze tudi v v našem času s tem, da bomo odkrivali njeno osrednje sporočilo.

Opis vsebine in smeri:

Sodobnemu bralcu se Stara zaveza zdi še posebej težavna za branje in razumevanje, saj je daljša in se rasteza  čez daljše časovno obdobje kot Nova zaveza. Zato še redkeje posežemo po branju Stare zaveze in razmišljamo o njenem pomenu za nas. Zdi se, da govori o oddaljenem narodu (Izraelu) v oddaljenem času, ki nima veliko skupnega z nami. V pogovoru med Filipom in etiopskim evnuhom (v Apd 8,30-31) vidimo to dilemo, hkrati pa se nam v tem pogovoru ponuja tudi rešitev – da je Stara zaveza smiselna in aktualna tudi za nas danes. Raziskovali bomo torej posebnosti Stare zaveze, metode branja in razumevanja, ob katerih nam ni potrebno biti strokovnjak za jezike in zgodovino. Preprosti ljudje Nove zaveze so namreč v njej po veri našli modrost, ki vodi v rešitev (2. Tim 3,15-17). Čeprav priznavamo, da je Stara zaveza res zahtevnejša od Nove, želimo poslušalce spodbuditi, da naloga branja in razumevanja ni nemogoča, da posegajmo po njej pogosteje tako v branju, premišljevanju in učenju, saj je bila Sveto pismo našega Gospoda Jezusa, kateri je njen smisel in uresničitev

Oznake: Predavanja
Niz predavanj Apokalipsa 2012