Program spremljevalnih dogodkov – pregled iz leta 2015


Nedelja,        11. oktober 2015 ob 20h

Otvoritev Svetopisemskega maratona (Marijina kapela pri sv. Jožefu na Poljanah)

Letos bomo brez strahu skočili tudi onkraj slovenskih meja, saj bo otvoritev Svetopisemskega maratona tokrat mednarodna in hkrati interaktivna. Vsem, ki bomo navzoči v Marijini kapeli, se bodo s pomočjo spletne povezave pri branju Božje besede pridružili tudi bratje in sestre iz Hrvaške, Srbije ter Albanije, ki bodo v svojih krajih začeli svoje “mini” svetopisemske maratone. Za glasbeni uvod pa bodo poskrbeli člani slavilne skupine Svetnik. Pridružite se nam tudi vi in skupaj bomo zakorakali v teden srečevanja z Božjo besedo.

Ponedeljek, 12. oktober 2015 ob 20h

Predavanje g. Marinka Barbiša (Ksaverjeva dvorana)

V mednarodnem duhu bomo nadaljevali tudi v ponedeljek zvečer, ko nam bo spregovoril gost iz Hrvaške, znani karizmatični duhovnik in voditelj duhovnih vaj, Marinko Barbiš iz Baške na otoku Krk. G. Barbiš ima tudi dolgoletne izkušnje dela z odvisniki. Na podlagi bogatih izkušenj iz pastoralnega dela nam bo podal povsem praktične napotke, kako se v življenju s pomočjo Božje besede soočati s stiskami in strahovi.

Torek,        13. oktober 2015 ob 20h

Predavanje prof. dr. Maksimilijana Matjaža (Ksaverjeva dvorana)

Vabljeni na predavanje prof. dr. Maksimilijana Matjaža, ki bo o temi maratona “V ljubezni ni strahu” spregovoril z vidika prihajajočega leta Božjega usmiljenja, saj je prav Božje usmiljenje tisto, ki nam pomaga živeti življenje brez strahu in polno upanja. Prof. Dr. Matjaž je doktoriral leta 1998 na Papeški univerzi Gregoriana. Na Teološki fakulteti v Ljubljani poučuje biblične študije in judovstvo, njegova primarna raziskovalna dejavnost pa je filološka, literarna in teološka analiza svetopisemskih besedil. Strokovno deluje tudi na področju biblične pastorale - predvsem na popularizaciji Svetega pisma preko različnih združenj, šol, medijev in strokovnih ekskurzij.

Sreda,        14. oktober 2015 ob 20h

Gledališka igra “Leta nič, en dan potem” (Spremenjena lokacija: Ksaverjeva dvorana)

V sodelovanju z Ljubiteljskem gledališčem Teharje–Celje vas vabimo na gledališko predstavo Prešernovega nagrajenca Zorka Simčiča z naslovom “Leta nič, en dan potem”. Predstava se odvija v domu dveh mladih zakoncev, Debore in Lameha, katerih odnos je ranjen in zaznamovan z nesoglasji glede sprejetja novega življenja v njun dom. V navedeno neprijetno razpoloženje se vključi sveta družina, ki se za kratek čas ustavi pri omenjeni družini in ji prinese notranji mir in blagoslov.

Četrtek,       15. oktober 2015 ob 20h

Festival “Ritem srca” (Športna dvorana zavoda sv. Stanislava)

Pridružite se festivalu sodobne duhovne glasbe “Ritem srca”, ki ga tudi letos organizira Radio Ognjišče. Skupaj z mladimi glasbeniki bomo lahko slavili Gospoda in glasovali za najlepšo pesem v športni dvorani zavoda sv. Stanislava v Ljubljani.

Petek,   16. oktober 2015 ob 20h

Predavanje mag. Zmaga Godine (Ksaverjeva dvorana)

Vabljeni na predavanje mag. Zmaga Godina, pastorja in predsednika Krščanske adventistične cerkve z naslovom “Osvoboditev iz primeža strahu”. Strah onemogoča. Strah skrajšuje življenje. Strah hromi naše odnose z ljudmi. Strah ovira naše zaupanje v Boga. Lahko sploh kaj naredimo? Predavatelj bo spregovoril o vrstah strahu in razlogih zanj, predvsem pa o svetopisemsko utemeljenih načelih obvladovanja strahu.

Nedelja,   18. oktober 2015 ob 17h

Zaključek s koncertom komornega zbora DEKOR (cerkev sv. Jožefa)

Na zaključni prireditvi Svetopisemskega maratona bomo lahko prisluhnili koncertu spomladi ustanovljenega Komornega zbora DEKOR, ki združuje dolgoletne zborovske pevke in pevce iz vse Slovenije ter deluje pod vodstvom gostujočih slovenskih in tujih dirigentov. Odličen zbor, katerega izvedbe odražajo stremenje h kakovosti zvoka ter intenzivnosti interpretacije. Pod vodstvom gostujočega dirigenta Sebastjana Vrhovnika nas bodo popeljali od sodobnih estonskih in švedskih del prek nemških baročnih velikanov do ruske pravoslavne glasbe. Poleg svetovnih glasbenih biserov na svetopisemska besedila bomo lahko prisluhnili tudi stvaritvam slovenskih skladateljev na temo ljubezni do sveta, narave in sočloveka. Pred in po koncertu nas bosta nagovorila tudi evangeličanski škof mag. Geza Filo ter ljubljanski pomožni škof dr. Franc Šuštar. Več o Komornem zboru DEKOR na povezavi: http://www.svetopisemskimaraton.si/?p=3396