Novice

Beseda ob geslu Čujte in molite, 1. del

Delite s prijatelji!

Beseda ob geslu 2018

ČUJTE IN MOLITE

Svetopisemski maraton nas letos z izbranim geslom Čujte in molite vabi k branju in premišljevanju celotnega Svetega pisma. Beseda nas vodi, razsvetljuje, krepi, ozdravlja in osrečuje, zato je Božja beseda tako vsakodnevno pomembna v našem življenju.

Svetopisemski maraton v januarju 2018 nas bo navdušil, da bomo zahrepeneli po vsakodnevnem srečevanju z Božjo besedo, z njenim dihom in življenjem.

Moč besede prihaja v tistega, ki  jo bere, jo premišljuje, jo ponotranji in v molitvi dobiva mir, ki je sad Duha. Božja beseda, brana in premišljevanja,  je konkretna drža budnosti in čuječnosti nad seboj, nad notranjimi vzgibi in vplivom okolice. S pomočjo Božje besede vernik s trudom in čuječnostjo dospe do notranje umiritve.  Branje in premišljevanje Besede je torej stalni proces počlovečenja, ko stari človek umira in se rojeva novi, po božji podobi vrezan.

Čuječnost za Besedo, ki rojeva mir srca in mir odnosov, nas spravlja v Božji red, da se postavljamo pokonci za pokončno življenje. Jezus nam pravi: Čujte in molite, da ne padete v skušnjavo (Mt 26,41). Molite: se pravi – postavite se v Božjo luč, slavite, častite in se Gospodu zahvaljujte. Če smo budni, potem postajamo sposobni za branje prihajanja Boga v naše življenje, pa tudi za prepoznavanje groženj (S)sovražnika.  Če smo budni, lahko razločujemo duhove, ki so v nas, in duhove razmišljanja in ravnanja, ki so v bližnjih in v družbi. S čuječnostjo in budnostjo v Besedi smo ljudje besede in ljudje stvarnosti in resničnosti, kjer naše iluzije (lažne predstave) nimajo mesta v mišljenju. Prav tako pa malodušnost, obupovanje in razočaranja ne morejo zastrupiti našega srca. S čuječnostjo in budnostjo v Besedi naše srce moli, naše srce »gleda« in »vidi« Boga in človeka, v njuni veličino.

Čujte in molite z Božjo besedo – je torej povabilo svetopisemskega maratona – za našo rast in našo posvetitev.

p. Pepi Lebreht, ofm, Lj-Vič

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]
[wpedon id=”3723″ align=”right”]
Oznake: Novice
Utrinki z otvoritve Svetopisemskega maratona
Kratka premišljevanja letošnjega gesla, 4. del