Maraton

Mini svetopisemski maraton v Kočevju

Delite s prijatelji!

V Kočevju smo se pridružili pobudi članice Društva katoliških pedagogov Slovenije, gospe Magde Jarc, da bi brali Božjo besedo v sklopu svetopisemskega maratona, ki je potekal od 2. do 9. oktobra, v Ljubljani, tudi v območnih skupnostih. Pobudo, ki sem jo posredovala obema duhovnikoma kočevske župnije, sta takoj podprla in predlagala v »organizacijski odbor« še katehistinjo, gospodično Tino Knežič, diplomirano teologinjo. Skupaj smo se dogovorili, da se pridružimo akciji in da bomo k branju povabili še brate Evangelijske Cerkve. Ti so se odzvali vabilu in vsako popoldne prihajali brat in poslušat Božjo Besedo. Svetopisemski maraton je potekal med 16. in 17.30 uro v cerkvi Sv. Rešnjega Telesa, na Trati, biseru sakralnih objektov kočevske župnije. Začeli smo z Novo Zavezo, končali pa s trpljenjem in smrtjo Jezusa Kristusa, kakor ju opisuje Luka v evangeliju (19. poglavje).

Dogodek smo poimenovali mini svetopisemski maraton. Ker smo se ga lotili prvič, nas je bilo malo strah. Bali smo se, da ne bo dovolj bralcev, spraševali smo se, kako bo s poslušalci. Skratka, podali smo se na neznano pot. Pa smo bili že prvi dan prijetno presenečeni. V cerkvici se nas je zbralo 41. Kandidatov za branje je bilo toliko, da niso prišli prvi dan vsi na vrsto. Gospod župnik in pastor sta nas nagovorila in molila ter nas blagoslovila. Božja milost se je dotaknila prav vseh navzočih. Polni ljubezni, zaupanja in sreče smo odhajali na svoje domove. Podobno se je dogajalo vse naslednje popoldneve. Med tednom se nas je zbiralo med 20 in 30 župljanov, v nedeljo, 9. oktobra, pa spet preko 40. Bralcev je bilo od 7 do 12. Vsak dan se je opogumil kakšen nov. V sredo, 5. oktobra, so prevzeli skrb za branje učitelji in vzgojitelji.

Od ponedeljka dalje smo začeli in končali branje Božje Besede s pesmijo, ki smo jo zapeli ob spremljavi kitaristke, gospe Mateje, pastorjeve žene. V nedeljo, 9. oktobra, so nas počastili s petjem duhovnih pesmi člani pevske skupine Evangelijske Cerkve. Gospod Mrvič, pastor Evangelijske Cerkve v Kočevju, nas je v nagovoru opogumljal, naj zaupamo v Boga in nam bo dobro. Ob koncu smo se vsi prisotni posladkali še s torto in pecivom, ki ga je velikodušno pripravila in razdelila naša draga Ančka Košir.

Mnogi farani, ki so hodili dan za dnem poslušat Božjo Besedo, so pristopili in nam čestitali. Druženje ob zaključku je bilo pristno in nikomur se ni nikamor mudilo. Kljub nizki zunanji temperaturi nas v cerkvici ni zeblo, saj sta poskrbeli Ančka in Marija Levstik tudi za topel čaj in kavo. Razšli smo se z mislijo, da se čez eno leto ponovno snidemo.

Slavka Janša,

Predsednica OS Zah. Dolenjska

Oznake: Maraton
Maraton bo od 7. do 14. oktobra
Ob zaključku svetopisemskega maratona 2011 »Upaš? Upam!«