NovicePremišljevanja

Meditacija ob geslu “Gospod, preizkusil si me in me poznaš”

Delite s prijatelji!

Kdor želi postati karkoli, elektrotehnik ali gradbenik, sodnik ali frizerka, se mora učiti ter podvreči preizkusom znanja in veščin. Preizkusi kandidata pripravljajo na izzive, ki jim bo podvržen v svojem poklicu. Hočejo ga vnaprej pripraviti, da jih bo znal obvladati, ter preverjajo, ali jim je/bo kos.

Nekaj podobnega so preizkušnje. O njih govorimo, ko nas zadene nekaj bolečega, kot razočaranje, bolezen, poplave, neuspeh, izguba drage osebe … Človek bi po naravnem instinktu pred njimi zbežal. Toda ko jih prestanemo, ugotovimo, da so nam nekaj odvzele, a nekaj, morda celo več, dale. Po njih v sebi odkrijemo moč, ki se je nismo zavedali, izkusimo novo vrsto svobode, spoznamo, kaj je v življenju zares vredno … Tako se preizkušnja izkaže kot nekaj dragocenega, je preizkus, ki je postavil na plano resnico o nas.

Nekateri ljudje so se v preizkušnjah sijajno izkazali. Sveto pismo nam predstavi nekaj takšnih likov. Ob Abrahamu, ki se vzpenja na goro, da daruje edinega sina Izaka, nam še vedno zastane dih, čeprav vemo, da je Izak ostal živ. Sočustvujemo z mladeničem Jožefom, ki so ga bratje vrgli v vodnjak in prodali za sužnja. Mojzes se je moral trdo pogajati s faraonom in prenašati nikoli zadovoljno ljudstvo. Pismo Hebrejcem mu daje čudovito spričevalo: »Raje si je skupaj z Božjim ljudstvom izbral trpljenje kakor kratkotrajno uživanje greha. Zasramovanje maziljenca je imel za večje bogastvo kakor zaklade Egipta« (Heb 11,25-26). Ko so meščani oblegane Betulije bili na tem, da se predajo, jih je pobožna Judita bodrila: »Ob vsem tem pa se moramo zahvaliti našemu Bogu, ki nas preizkuša, kakor je preizkušal naše očete. Spomnite se, kaj je storil z Abrahamom, kako je preizkušal Izaka, kaj je moral prestati Jakob … Kalil jih je v ognju, da preizkusi njihova srca« (Jdt 8,25-27). Zato psalmist pravi: »Gospod, preizkusil si me in me poznaš« (Ps 139,1). Pa tudi jaz se bolje poznam, vem, kaj je v meni, in to je pomembno.

Starozavezni vernik je polagoma vstopal v misterij preizkušnje. Spoznal je, da trpljenju ne more ubežati, a le-to lahko zanj postane dragocena preizkušnja, ki ga utrdi in odkrije njegove neslutene možnosti. Prenekateri je pripravljen storiti največ: darovati svoje življenje za druge. Tako Mojzes (2 Mz 32,32), Gospodov služabnik (Iz 52,13 – 53,12), pa tudi vsi, ki vsakodnevno služijo bližnjim. Končno Jezus, ki je pretrpel vse vrste preizkušenj, da ga v svoji najtemnejši uri lahko vsakdo najde ob sebi. »Ker je sam pretrpel preizkušnjo, lahko pomaga preizkušanim« (Heb 2,18). Z njim je breme lažje, pot manj strma, noč manj temna.

s. Snežna Večko

Oznake: Novice, Premišljevanja
Tudi ti si moj sin, moja hči
200x hvala!