Premišljevanja

Ne v prihodnosti, ampak v sedanjosti

Delite s prijatelji!

Kakšna je nova stvaritev? V novem stvarstvu ne bo ničesar, kar je resničnost stvarstva, ki ga je pokvaril greh. Ne vem, ali je kdo danes zjutraj jokal zaradi kakšne fizične bolečine ali kakšne težke psihične obremenitve? V današnjem ustvarjenem svetu se je zaradi greha veliko pokvarilo. Vendar je zaradi tega tudi osvobojeno, svobodno vseh takih lastnosti, svobodno obnovljeno z novim. Verniki 1. stoletja so šli skozi neverjetno trpljenje in niso bili obupani, niso izgubili vere, saj jih je Bog spodbujal, in spodbujal jih je tako v sedanjosti kot v prihodnosti. Še pomembnejše pa je vedeti, kdo je Gospod, ki ustvarja to novo stvaritev? Obstaja izraz, ki pravi: ne v prihodnosti, ampak v sedanjosti, glej, vse delam na novo. Preroška sedanjost. Govori o prihodnosti, vendar s poudarkom na danes, želi poudariti, da je to postalo tako resnično. Tako zanesljivo. In poudarek tega današnjega, preroškega današnjega izraza – glejte, vse delam na novo – je v tem, da lahko skoraj vidimo, kako Gospod opravlja natančno, osebno delo ustvarjanja na novo. Ustvari nova nebesa in novo zemljo in kako vse to počne.

Zakaj nova kreacija? Zakaj lahko Bog na prestolu reče, da se je to zgodilo? Ker je tudi Jezus na križu rekel, da se je vse izpolnilo. V Svetem pismu beremo: Če je torej kdo v Kristusu, je novo bitje, staro je minilo; glej, vse je nastalo novo. To je tisto, kar je Jezus dosegel s svojo odrešujočo smrtjo, ki jo je moral izpolniti po Očetovi volji. Tako se ni začela le naša osvoboditev od greha, tako rekoč širjenje Božjega kraljestva tukaj na zemlji, ampak se je začelo novo stvarjenje. Jezus je nova stvaritev. In slišimo, da so nova bitja tisti, ki verujejo v Gospoda in v njegovo smrt in vstajenje. Starega ni več, vse je novo.

Oboje je tako resnično dejstvo, na tem temelji naša vera, tako je videti naše upanje. Morda se tukaj v zemeljskem življenju borimo, morda v zemeljskem življenju velikokrat žalujemo in jokamo. Vendar, kot nam pravi Jezus, ne bo solz, ne bo bolečin, ne bo joka, če se ozremo v Gospoda, ki tudi izpolni novo stvaritev. Zgodilo se je dejanje od Boga, da potem lahko živimo svoje novo, drugačno življenje. Jezus je naredil zate vse in on je tisti, ki je sedel na prestolu, se zate daroval in namesto tebe tudi vse odplačal. V našem zemeljskem življenju se je zato začelo novo in se v slavi tega novega stvarstva tudi izpolni. Ampak že sedaj mi, ki živimo, lahko vse to tudi vidimo.

Skozi to besedo vidimo torej tega Gospoda, ki je poustvarjajoči Bog, ki poustvarja vse, ki je enkrat za vselej opravil svoje ustvarjajoče delo. Za nas je to še vedno upanje v prihodnost in tem upanjem, lahko živimo svoje življenje. Drage sestre in bratje, kličem vas k tej veri v Boga in upanju v tega Boga!

Ob božiču sta se srečala nebo in zemlja. Srečali sta se Božja ljubezen in človeška beda. In Božja ljubezen lahko preuredi vse vrste bede in lahko ustvari vse na novo. Lahko obnovi zlomljena življenja, jih dvigne, očisti. Tam v Betlehemu se je v tej čarobni noči zgodil čudež. Tega niso niti pričakovali, a Bog je vedel, da bo prišel čas, ko se bo izpolnilo, kar je obljubil. Če nekaj obljubiš, boš to tudi izpolnil. Vse je lahko novo. Z Jezusovo pomočjo je lahko vse drugače.

Judit Andrejek, evangeličanska duhovnica

Oznake: Premišljevanja
Balzam za dušo
Kdaj bo obljuba izpolnjena? Premišljevanje ob geslu