MaratonUncategorized

Svetopisemski maraton 2015: pogled nazaj

Delite s prijatelji!

V tednu med 11. in 18. oktobrom se je v pri Sv. Jožefu v Ljubljani ter na kar štiriinpetdesetih krajih po Sloveniji bralo Sveto pismo. V Ljubljani se je branje pričelo  v nedeljo 11. oktobra po zanimivi uvodni slovesnosti, na kateri so preko Skype povezave sodelovali tudi bratje in sestre iz Hrvaške, Srbije in Albanije.

Photo: Matic Jelovčan, www.mj-d.si © Some Rights Reserved (CreativeCommons BY-NC-SA)

Kljub nekaterim tehničnim težavam lahko rečemo, da je tu dejansko šlo za prvi mednarodni Svetopisemski maraton.

Branje v Ljubljani se je nato nadaljevalo skozi teden. Tudi letos smo s pomočjo požrtvovalnih bralcev uspeli zagotoviti neprekinjeno branje, ki je torej 164 ur. To pomeni, da se je branju pridružilo kar 82 različnih skupin bralcev, ki so si razdelili 2-urne termine. Do zgodnjih ur v petek so prebrali celotno Sveto pismo, nato pa so ponovili branje Nove zaveze in na koncu še delov Stare zaveze.

Vmes pa se je zgodilo marsikaj. Kot rečeno je po vsej Sloveniji čez teden potekalo kar 54. “mini” Svetopisemskih maratonov, med katerimi so nekateri trajali le dobro uro, dva pa sta bila 24-urna. V enem – Slovenj Gradcu – so bralci zapisali takole:

  • Prvič sem se udeležil svetopisemskega maratona. To branje se mi zdi zelo zanimivo. Kristjani vse premalo poznamo Sveto pismo in ga premalo beremo. To je eden izmed načinov, da se bolj poučimo o njegovem sporočilu.

  • Na svetopisemskem  maratonu sem danes prvič. Zelo mi je všeč druženje. Duhovnega miru nam v tem času  primanjkuje. V tem božjem hramu pa si napolniš dušo in najdeš za trenutek svoj telesni mir.  Še bom prišla.

  • »Izredno lepa izkušnja! Mir! Čutenje blaženosti!«

Dol pri Ljubljani 1

Prejeli smo tudi številne odzive organizatorjev “mini” svetopisemskih maratonov, kot je naslednji iz Dola pri Ljubljani:

  • Z veseljem vam lahko sporočim, da je Mini svetopisemski maraton v naši župniji odlično uspel. Po obrazih bralcev bi lahko rekla, da so bili nad maratonom tako bralci kot poslušalci navdušeni. Ena od bralk mi je dejala, da bo z branjem doma nadaljevala. Mislim, da bomo maraton lahko naslednje leto ponovili najmanj v takem obsegu.

 

Vsebinsko bogati spremljevalni dogodki Ljubljani

Medtem pa so v Ljubljani pri sv. Jožefu ob večerih potekali bogati spremljevalni dogodki, ki so iz različnih vidikov razložili temo letošnjega Svetopisemskega maratona V ljubezni ni strahu.

V ponedeljek je predavatelj s Hrvaške g. Marinko Barbiš, znani karizmatični duhovnik in voditelj duhovnih vaj, na podlagi svojega študija psihologije in bogatih izkušenj dela z odvisniki ter pastoralnega in svetovalnega dela podal praktične napotke, kako se v življenju s pomočjo Božje besede soočati s stiskami in strahovi. Predavanje si lahko ogledate v videu na POVEZAVI.

torek zvečer je pred povsem napolnjeno Ksaverjevo dvorano prof. Maksimilijan Matjaž s Teološke fakultete spregovoril, kako je lahko pristna ljubezen brez strahu le sad Božjega usmiljenja. V vsebinsko izjemno bogatem pregledu skozi celoto Svetega pisma je čudovito predstavil, kako se dve temi strahu in usmiljenja nenehno prepletata. Podroben zapis predavanja je na voljo na POVEZAVI.

1-DSC_0093

Sredin večer je postregel za srečanje z Besedo na drugačen način, saj je ljubiteljsko gledališče Teharje – Celje izjemno doživeto odigralo igro Leta nič, en dan potem, ki je vse navzoče močno ganila. Spomnila jih je, da je tudi danes vse preveč mater in očetov, ki se ne morejo odločiti za sprejem novega življenja. Naj On, ki je Ljubezen, pomaga vsem staršem v stiski prebroditi strah, ki jih obdaja. Več o predstavi in intervju s člani ekipe si lahko preberete na naslednji POVEZAVI

četrtek zvečer so se predvsem mladi udeležili festivala duhovne glasbe Ritem srca, ki ga organizira Radio Ognjišče. 

petek zvečer pa je bilo v Ksaverjevi dvorani na sporedu predavanje Zmaga Godine z naslovom Osvoboditev iz primeža strahuVideo posnetek predavanja je na voljo na POVEZAVI.

Zaključna prireditev v nedeljo

Photo: Matic Jelovčan, www.mj-d.si © Some Rights Reserved (CreativeCommons BY-NC-SA)

V nedeljo smo v Marijini kapeli ob 17. uri branje Božje besede zaključili pri drugem branju 13. poglavja 2. Samuelove knjige. Manjši sprevod bralcev, ki so bili takrat še navzoči v kapeli, je slovesno pospremil Dalmatinovo Biblijo, ki jo je v cerkev prenesel predsednik Svetopisemske družbe Slovenije prof. Marijan Peklaj.

V uvodnem nagovoru nas je evangeličanski škof Geza Filo spomnil, da se moramo v bližanju 500-letnice reformacije, ki bo leta 2017, vsi kristjani zavedati, kako pomembna je zavedanje o Božji neizmerni ljubezni. To zavedanje v nas spodbuja navada rednega branja Svetega pisma, h kateri kliče tudi vsakoletni Svetopisemski maraton.

Sledil je izjemen koncert izvrstnega Komornega zbora DEKOR pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika, ki nam je z bogatim programom, ki je vseboval sakralna dela estonskih skladateljev Arva Pärta in Cyrillusa Kreeka, nemškega baročnega velikana Johanna Pachelbela in ruskega romantika Sergeja Rahmaninova. Vse skladbe prvega dela koncerta so prek psalmov ali drugih sakralnih besedil opevajo ljubezen do Najvišjega (Singet dem Herrn/Pojte Gospodu; Morning Star/Jutranja zvezda;Taaveti Laul/Slavi, moja duša, Gospoda) in Marije (pravoslavna Bogorodice Djevo/Božja mati Devica). V drugem delu so sledila dela slovenskih skladateljev Antona Lajovica, Radovana Gobca in Franceta Kimovca. Besedila povezujejo teme, kot so ljubezen do sveta, narave in sočloveka.

Photo: Matic Jelovčan, www.mj-d.si © Some Rights Reserved (CreativeCommons BY-NC-SA)

Po koncertu smo svetopisemski maraton 2015 z naslovom V ljubezni ni strahu zaključili s slovesnim nagovorom in spodbudo ljubljanskega pomožnega škofa Franca Šuštarja, ki nas je spomnil, da je prav Sveto pismo tisto, ki govori o Bogu ljubezni, katerega “ljubezen nikoli ne mine”. Da bi spoznali kako Bog ljubezni pride do človeka pa je treba brati, je treba poslušati oznanilo. Poslušati, brati, razumevati, premišljevati, moliti in nato Božjo besedo oznanjati. Kako pomembno je to delo za nas in za vsakega človeka! Oznanjanje Božje besede je poslanstvo vsakega kristjana.

Fotogalerija zaključka je na voljo na naslednji POVEZAVI.

Oznake: Maraton, Uncategorized
Kratka premišljevanja letošnjega gesla, 2. del
Mini svetopisemski maraton v Slovenj Gradcu