Maraton

Zmagovalci literarnega natečaja “Živa beseda”

Delite s prijatelji!

Komisija v sestavi :  pater Marjan Kokalj, Bor Seušek – absolvent teologije in kantavtor, Tanja Viher – dip. dramaturginja in (prostovoljka) urednica pri Svetopisemski družbi Slovenije in Karmen Kristan –  voditeljica  lit.natečaja,  je na podlagi ocen duhovne sporočilnosti, literarne vrednosti, izvirnosti in splošne všečnosti ocenila lit.dela in tako določila tri zmagovalce.

Utemeljitve nagrajenih literarnih prispevkov :

1.mesto – Petra Ulamec

za lit. delo V začetku je bila beseda …

Besedilo, ki ga odlikuje tekoč in bogat jezik, predstavlja življenjsko zgodbo ženske, ki na svoji poti doživlja padce in vzpone. Avtorica  v nizanju dogodkov nekega življenja preseže golo opisovanje in se dotakne samega jedra čutenj glavne protagonistke. Besedilo ima jasne elemente literarnega dela in z načinom pripovedi v bralcu prebudi željo, da bi o dogodkih izvedel še več. Izkazuje močan umetniški izraz pripovedi, ki je v oazdju ves čas nevsiljivo pripeta na predpisan naslov; prinaša sporočilo spoznanja Boga in vrnitve domov, k njemu. Pisano z veliko ljubeznijo do literarne izpovedi in z izrazitim darom.Avtorico velja spodbuditi, naj zapiše obsežnejšo literarno stvaritev, pri čemer ji bo pričujoče besedilo služilo kot izvrsten osnutek.

2.mesto – Marjeta Longyka

za lit.delo Druga oseba ednine

Besedilo “Druga oseba ednine” je izpovedna zgodba spreobrnjenja, ki jo avtorica spretno uokviri v premišljevalno molitev v naravi. Uporaba druge osebe ednine, po čemer je delo dobilo tudi naslov, daje pričevanju kakovost neposrednosti in s tem dodatno kredibilnost. Besedilo je bogato v svoji duhovi vsebini, za višjo literarno vrednost pa kliče po slogovni dodelavi. Prvoosebno razmišljanje v inventivni maniri nagovora vsepričujočega “namišljenega” spremljevalca razodeva piščevo disciplino in dar, po katerem vstopa v zelo zrel (mestoma nekoliko razpršen) opis odnosa do ljubeče transcendence.

3.mesto  – Anton Sečnik

za lit.delo Luč sveti v temi

Pesem “Luč sveti v temi” odlikuje stilno in vsebinsko dovršen pesniški izraz. Avtor skozi nizanje kontrastov luč-tema stopnjuje napetost notranjega boja, v sam vrh hvalnice Besedi pa postavi svojo osebno prošnjo in z njo jasno odločitev za svetlobo. Literarno delo razodeva zrelo umetniško osebnost, ki izdelka ne prepušča samo navdihu, ampak ga tudi zelo izpili.

Zmagovalci se bodo predstavili in prejeli nagrade na zaključni prireditvi Svetopisemskega maratona v soboto, dne 9.10. ob 17.00 pri Svetem Jožefu.

( Prireditev se bo odvijala na parkirišču  zadaj).

Oznake: Maraton
Vabljeni na zaključno slovesnost svetopisemskega maratona Živa Beseda
Kaj Jezus Kristus pomeni meni?