MaratonNoviceReportaža

Mini maratoni DKPS

Delite s prijatelji!

 Tudi letos so kar nekaj mini maratonov organizirali člani Društva katoliških pedagogov Slovenije. Preberite si njihove izkušnje!

 TREBNJE

Živite kot otroci luči je bila osrednja tema letošnjega svetopisemskega maratona, ki smo ga organizirali tudi v župniji Trebnje. Apostol Pavel nas s to mislijo nagovarja k naši dejavni ljubezni do bližnjega in, da smo kristjani ljudje luči in ne teme.

Zbrali smo se v župnijski kapeli in prebirali knjigo preroka Izaije. Skozi besedilo nas je prerok vodil k cenitvi Božje ljubezni in njegovi odrešujoči skrbi ne la za Izraelce, ampak za vse narode. Po vsakem prebranem poglavju smo se ustavili in gospod župnik, Jože Pibernik je podal razlago in odgovarjal na naša vprašanja. Ponovno smo lahko začutili, da je Božja beseda, beseda našega vsakdana.

Dve uri sta hitro minili in hvaležni smo bili za milost globljega spoznavanja Božje besede in tega, da nas sodeluje vsako leto več.

Jasna, predsednica OS Trebnje

ZREČE

V soboto, 25. 1. 2020, smo člani biblične skupine Zreče, po večerni sveti maši, brali Lukov evangelij v župnijski cerkvi v Zrečah. Letošnje leto je Katoliška biblična federacija razglasila za leto Božje besede v spomin na 1600. obletnico smrti največjega prevajalca Svetega pisma sv. Hieronima. Tako smo Sveto pismo, najbolj brano knjigo v zgodovini, prevedeno v več kot 2400 jezikov, ustoličili pred ambonom do naslednje Nedelje Božje besede, ki bo v nedeljo, 24. januarja 2021. Zraven sveti oljenka, ki na Sveto pismo opozarja in nas nagovarja, da Sveto pismo beremo, o njem razmišljamo in po njem živimo. Hkrati je bila nedelja Božje besede priložnost, ko so letošnji pripravniki na sveto birmo – birmanci, dobili Sveto pismo od svojih botrov.
Martina, UO DKPS

LJUTOMER

Tudi v Ljutomeru smo se v petek 31.1. 2020 odzvali na povabilo svetopisemskega maratona “Živite kot otroci luči“, številni bralci in poslušalci. Božja beseda je v tihoti petkovega večera odmevala skoraj do polnoči. Če je obstajal dvom, da nam bo uspelo bedeti dolgo v noč ob božji besedi, je moč in lepota,ki izhajata iz nje, te dvome zelo hitro razblinila. Različni glasovi, različne barve glasov so se čudovito prelivale in grele naša srca. Kakor kamenčki čudovitega Rupnikovega mozaika na steni zimske kapele tvorijo čudovito podobo, tako smo tudi mi dali svoj kamenček v mozaik vseslovenskega svetopisemskega maratona. Tudi slabovidnost naši bralki Majdi ni preprečila, da bi brala in s pomočjo tablice je z veliko gorečnostjo in skrbno izbrano intonacijo glasu slavila Gospoda.

Ko smo takole zapuščali župnijsko dvorišče, je ena izmed udeleženk dejala: “Danes je bilo res lepo. Bilo je tako lepo in ubrano branje! Ne morem verjeti, kako zbrano sem poslušala” Spet druga mi sporoči preko e-pošte:” Ooo, hvala Milena, bilo mi je lepo, umiritev po napornem dnevu, …”

Seveda ne smemo pozabiti na podporo,vzpodbudo in sodelovanje domačega župnika Gorana Merice in seveda zvestih članic naše območne skupnosti. Res hvala!

Milena, predsednica OS Ljutomer

MOZIRJE

V torek, 28.1. smo v Mozirju izvedli SP maraton. 6 ur je trajal, bralci smo se izmenjevali na 10 minut. Brali smo evangeliste.

Jelka, predsednica OS Mozirje

ZAHODNA DOLENJSKA

Tudi letos smo se v DKPS- OS Zahodna Dolenjska odločili, da se pridružimo svetopisemskemu maratonu. Pripravili smo ga v četrtek, 30. januarja 2020, po večerni sv. maši. Ob 18.30 smo se zbrali v kočevski župnijski kapeli. Že pred vhodom nas je čakal vroč in zelo okusen čaj, ki so ga pripravile naše sestre usmiljenke. Ogreli smo si telo, nato pa pripravili tudi našo misel  za Božjo besedo. Odločili smo se za Apostolska dela. Po dveh urah branja smo maraton zaključili, zadovoljni, da smo bili tako tesno v stiku z Bogom.

V svojo sredino smo povabili tudi člane drugih verskih skupin v našem okolišu. Pridružili so se nam člani evangelijske cerkve. S toplo mislijo, da smo vsaj malo pripomogli k povezovanju cerkva,smo se napotili proti domu.

Zapisala: Mirjana, predsednica DKPS- OS Zahodna Dolenjska

TOLMIN

Vsako novo leto je na nek način nov začetek, čeprav se vsi zavedamo, da je pravzaprav le nadaljevanje vsega, kar je že za nami. Začetki imajo pogosto za vsakogar od nas velik pomen in nosijo v sebi moč posebne motivacije. Odrinemo s tega začetka kot s startnega mesta, gledamo naprej, k nadaljevanju in se usmerimo k novim ciljem. Kako zelo primeren je ta začetek tudi za to, da odpremo ušesa in srca za Besedo, ki je zapisana v Knjigi vseh knjig in jo sejemo kakor Božje seme v svoje okolje.

V ta začetek je postavljena tudi nedelja Svetega pisma, njej pa sledi teden svetega pisma, v katerem poteka neprekinjeno branje Svetega pisma, v mnogih župnijah pa mini svetopisemski maratoni. To je vsako leto znova priložnost, da Gospodova beseda postane luč na naših stezah in svetilka našim nogam (povzeto po Ps 119,105), kar je bilo zajeto in poudarjeno tudi v letošnjem geslu svetopisemskega maratona.

Nagovorjeni z letošnjim geslom ”Živite kot otroci luči!” smo v Tolminu tudi letos organizirali mini svetopisemski maraton. Božjo besedo smo brali v torek, sredo in četrtek, po večerni sveti maši, v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Tolminu, vsakokrat po večerni sveti maši do 21.00. Začeli smo z branjem Janezovega evangelija in zaključili z Apostolskimi deli. Uvod in zaključek posameznega dne so prevzeli gospod g. Damijan Bajec, g. Niko Rupnik in kaplan Andrej Penko.

Da bi branje teklo, so, tako kot vsako leto, poskrbele molitvene skupine v župniji: binkoštna dvorana, Frančiškov svetni red, živi rožni venec, prenova v duhu, zakonske skupine, biblična skupina ter katehisti in pedagogi. K branju smo z obvestilom na oglasni deski povabili tudi bralce beril, člane animatorskih skupin, župnijski pastoralni svet, mlade in vse druge župljane. Prav tako smo povabilo in podatke o poteku mini svetopisemskega maratone posredovali sosednjim župnijam: Kobarid, Mosta na Soči in Volče. Branju in poslušanju Božje besede se je letos priključilo večje število župljanov kot lani. Bogu hvala za ta dar. Pri branju se je tako dnevno zvrstilo od 13 do 18 bralcev. Število poslušalcev pa je v posameznih dneh nihalo med 28 in 42.

Hvala vsem, ki so si vzeli čas, in vsem, ki so bili v tem času povezani z nami. Hvala tudi organizacijskemu odboru svetopisemskega maratona, ki nas je podprl pri izvedbi in nas oskrbel s tiskanimi materiali, ki so bili v pomoč pri organizaciji.

Leto bo še dolgo. Ohranimo v svojih srcih geslo letošnjega maratona:  ”Živite kot otroci luči!” Božja beseda naj nas spremlja na vseh naših poteh, v vseh naših načrtih, mislih in molitvah.

Marija Š., predsednica OS Tolmin in Marija P. OS Tolmin

KRANJ

V Kranju je bilo 10 udeležencev MSM in 6 bralcev  Markovega evangelija, ki so v zvestobi Besedi vztrajali od 18h 30 do 20h10.

Ula, predsednica OS Kranj

LJUBLJANA

V 4-urnem branju DKPS in OS Ljubljana ni primanjkovalo bralcev. Lepo je bilo brati in poslušati Besedo. Želimo si, da bi branje Svetega pisma postalo naša  dobra vsakodnevna praksa in mi učljiva glina v Gospodovih rokah.

Magda za OS Ljubljana

POSTOJNA

Letošnji Mini svetopisemski maraton v Postojni je potekal v torek, 28. januarja 2020. Brali smo Janezov evangelij. Ta vsebuje nekaj besedil, ki v liturgijo božje besede niso zajeta, so pa bogata in pomenljiva. V slabih treh urah je 12 udeležencev bralo in razmišljalo o besedah, ki jih zapisal najmlajši med apostoli, ki ga je Jezus posebej ljubil, ki je z Jezusom ostal v njegovih najtežjih urah in ki je od Križanega sprejel v varstvo njegovo mater Marijo in postal njen duhovni sin. V Razodetju nam je zapustil obljubo o drugem Kristusovem prihodu. Vsako leto posebej tako ob branju knjige vseh knjig, Svetega pisma, doživljamo posebne duhovne urice, ki nas napolnjujejo in razveseljujejo.

In pod črto in malo za šalo, malo zares: Našemu vikarju Bogomirju Troštu se beseda maraton ne zdi najboljša. Res se bere neprekinjeno in ves teden, vendar se bralci izmenjujejo. Zato predlaga boljši izraz: Svetopisemska štafeta.

Eva za OS Sv. Hieronim

KRKA

Tudi na Krki smo se tri večere od 30.1. do 1.2. odzvali na povabilo Svetopisemskega maratona«Živite kot otroci luči«. Brali smo Lukov evangelij. Gospod je v skupino povabil različne generacije, ki so s svojo umirjenostjo, počasi, razločno, s svojim  naglasom in barvo glasu spoštljivo oznanjali besedo življenja.

Kljub temu, da se vsak ponedeljek zvečer srečujemo ob branju Božje besede, se zelo veselimo Mini svetopisemskega maratona.

Maraton je čudovita izkušnja, ki poživi srce in nahrani duha.

Župnija Sv. Kozma in Damjana na Krki

Marjanca, OS Ljubljana

Oznake: Maraton, Novice, Reportaža
Prvi mini maraton v Zgornjem Tuhinju
Mini maraton v Rahelinem vrtcu