Novice

Zadnji teden januarja je tekla vsa Slovenija

Delite s prijatelji!

Že več mesecev odkrivam, da je čas epidemije čas neverjetne ustvarjalnosti Duha. Tako smo letošnji Svetopisemski maraton tekli kar doma in za mnoge je bila to povsem nova izkušnja. Z vami bi rada podelila nekaj vtisov iz 13. Svetopisemskega maratona, ki smo ga v januarju v celoti izvedli prek spleta, pri katerem so sodelovale vse krščanske Cerkve. Ko smo namreč z ekipo prostovoljcev v jeseni prejšnjega leta razpravljali kako organizirati branje zaradi epidemije, smo najprej prisluhnili Svetemu Duhu kaj nam želi povedati. Tako smo se odločili, da bo 7-dnevno branje Svetega pisma kakor tudi vsa pričevanja ob večerih potekala prek spleta, kar je omogočilo veliko večji doseg ljudi kot v prejšnjih letih, ko je vse potekalo v živo. Samo otvoritvena slovesnost je imela več kot 2000 ogledov, vsi večerni dogodki s pričevalci pa so zajeli kar nekaj tisoč ljudi.

Pri sedemdnevnem neprekinjenem branju po Zoomu se je zvrstilo 143 skupin bralcev iz vseh koncev Slovenije in tudi iz tujine. Tehnika nam je namreč omogočila, da smo se uro za uro zbirali k branju Božje besede kar iz naših domov. Branje smo prenašali tudi po Youtube kanalu, tako da je Božja beseda dosegla poleg okrog 800 bralcev še veliko več poslušalcev. Gregor, ki je sodeloval s skupino kot bralcev in tudi kot poslušalec je zapisal: »Večkrat sem med tednom (čez dan, pa tudi pozno zvečer ali zgodaj zjutraj) za krajši čas prisluhnil neposrednemu prenosu na Youtube. Res je bilo razveseljivo gledati neštete mlade in stare obraze, kako berejo Božjo besedo. Menim da smo Slovenci na ta način pokazali, da nam Sveto pesmi veliko pomeni. Sedaj bo potreben le še naslednji korak… da se bomo prebrani besedi odzvali in po njej živeli!«

Gospod vedno najde poti do človeških src, tudi če smo v pripravljalni ekipi včasih doživljali, da ne bomo zmogli zagotoviti dovolj dobre tehnične podpore za tako velik dogodek. Zelo smo hvaležni 15 prostovoljcem, ki so bili ves čas branja na voljo za pomoč skupinam bralcev. Prav tako nas je presenetilo veliko število družin, ki so se prijavile na branje. Sicer pa so brali otroci s starši, dedki z vnuki, profesorji z dijaki, prijatelji, skupine mladih, redovnikov, duhovnikov, ženske in moške skupine. Branje je seglo tudi do Rima, od koder so brale žene ambasadorjev, kakor tudi v Argentino in Kanado, skratka Božja beseda je presegla vse meje v času, ko sami doživljamo neprijetnost zunanjih omejitev zaradi koronskih ukrepov. Daniela iz Turčije je takole zapisala svojo izkušnjo: »Hvala za izjemno in posebno energijo, ki jo izžareva celoten dogodek. Bila sem zelo ganjena, saj me je spomnilo na mojo babico in vrednot, ki smo se jih naučili iz Svetega pisma. Resnično edinstvena izkušnja.« Tako smo Božjo besedo poslušali tudi v svetovnih jezikih. Ljubezen je iznajdljiva, to je lepota Božjega delovanja. Najbolj pa smo bili veseli, da je Božja beseda segla tudi tja, kamor trenutno obiskovalci nimamo vstopa. Tako so mini maratone branja Svetega pisma organizirali tudi v nekaj bolnišnicah in v domovih za ostarele. Družine pa so se prijavile na družinske in zakonske mini maratone, saj smo tudi za njih pripravili predloge kaj lahko berejo z otroki oz. v paru.

Po tej močni izkušnji se z ekipo prostovoljcev sprašujemo kako zagretim bralcem ponuditi še dodatne vzpodbude, da bi se odločili za redno branje Svetega pisma. Zaupamo, da nam bo Gospod pokazal pot, ki jo je pripravil za nas, da bi bili dobro orodje v njegovih rokah. Tudi vas vabimo, da najdete moč za pričevanje, kaj vse je Gospod storil za vas v teh težkih časih in sploh v vašem življenju ob bolj pogostem prebiranju Božje besede. Vsem pa, ki radi tečete, vam na srce polagam Pavlove besede: »Dober boj se izbojeval, tek dokončal, vero ohranil.« (2Tim 4,7). Očitno je peščica gorečih kristjanov dovolj, če je Pavlu z nekaj sodelavci uspelo evangelizirat ves tedanji poganski svet.

Oznake: Novice
Svetopisemski maraton ruši meje in omejitve
Dober boj sem izbojeval, tek dokončal, vero ohranil (2 Tim 4,7)