MaratonmedijiNovice

Zaključek in nadaljevanje na drug način

Delite s prijatelji!

V nedeljo, 14. oktobra smo v polni cerkvi sv. Jožefa na Poljanah zaključili Svetopisemski maraton s koncertom gospel zbora Bee Geesus in Nuške Drašček.

Na spodbudo Svetopisemske družbe Slovenije ga je že peto leto zapored pripravila ekipa prostovoljcev iz različnih duhovnih gibanj v Katoliški Cerkvi (Društvo katoliških pedagogov Slovenije -DKPS, Družina in Življenje – DIŽ, Društvo SKAM – skupnost katoliške mladine, Gibanje fokolarov, Gibanje Pot, Ignacijev dom duhovnosti, Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov) in ter iz drugih Cerkva (International church of  Ljubljana, Krščanska Adventistična cerkev).

Ne boj se, samo veruj! (Mr 5,36)

Naslov letošnjega maratona je bil »Ne boj se, samo veruj!«. Z njim smo opozorili na mnoge strahove in tesnobe, ki pogosto hromijo življenja današnjih kristjanov. S celotedenskim branjem Božje besede in številnimi spremljevalnimi predavanji smo oznanjali, da Jezus, ki je živa Beseda, kliče k življenju v »polnosti« (prim. Jn 10,10), torej k življenju v živem in osebnem odnosu z Bogom, ki je ljubezen (prim. 1 Jn 4,8) in v katerem ni prostora za strah (prim. 1 Jn 4,18).

Spodbuda in podpora škofov

V nedeljo, 7. oktobra je na začetku svetopisemskega maratona zbrane predstavnike iz različnih cerkva (navzoči so bili predstavniki Pravoslavne, Evangeličanske, Baptistične, Adventistične, Krščanske reformirane cerkve ter International church of Ljubljana) nagovoril nadškof Anton Stres, ki je ob začetku Leta vere, ki se je v tem tednu začelo v Katoliški cerkvi, poudaril, da je »vera iz oznanjevanja, oznanjevanje pa je po Kristusovi besedi« (Rim 10,17). Zato je pomembno, da v tem letu stopimo na pot rednega branja Svetega pisma.[1]

Na istem poudarku so temeljila tudi številna predavanja in delavnice, ki so se v duhovnem središču sv. Jožefa zvrstila med »maratonskim« tednom. Nagovorili so nas biblicistka s. Snežna Večko, Benjamin Siter iz Svetopisemske družbe, Zmago Godina iz Krščanske adventistične cerkve, hrvaški frančiškan fra. Zvjezdan Linić, p. Tomaž Mikuš, p. Vili Lovše ter pastorja Reformirane evangelijske cerkve Mark Groombridge in Peter Novak. V nekaj dneh bodo vsa predavanja svetopipsemskega maratona na voljo preko YouTube kanala Svetopisemske družbe.

Po končanih 165 urah neprekinjenega branja Svetega pisma nas je na zaključnem koncertu nagovoril škof Jamnik, ki je poudaril, da mora biti Sveto pismo kot temelj vere v ospredju leta vere. Cilj nove evangelizacije, ki je z njim povezana, je oživitev prvotne ljubezni do Boga; da se naše krščanstvo znebi utrujenosti in naveličanosti ter znova zadobi svoj žar. Pomembno je, da postanemo pogumne priče vstalega Kristusa, »odkompliciramo« krščanstvo in se vrnemo k Svetemu pismu. Ob koncu je škof Jamnik predstavil kazalo “Mojih trideset dni s Svetim pismom”. Vse je spodbudil, naj se pridružijo pobudi “Berem Besedo” in začnejo redno brati, premišljevati in živeti Sveto pismo ter ga deliti z drugimi.[2]

Pobuda Berem Besedo

Pobudo »Berem Besedo« sta nato podrobneje predstavila še generalni tajnik Svetopisemske družbe Slovenije Matjaž Črnivec in koordinator svetopisemskega maratona Benjamin Siter. Cilj pobude je, da se branje Svetega pisma ne konča z zaključkom svetopisemskega maratona, pač pa da na pot rednega branja Božje besede stopi kar največ ljudi. Temelj pobude je več različic knjižnega kazala »Mojih trideset dni s Svetim pismom«, ki bralce izziva, da vsak dan preberejo po en odlomek, vzet iz evangelijev in Apostolskih del.  Ti nas soočajo s temeljno Jezusovo zgodbo in nas vabijo k osebni odločitvi zanj. Vzeti so iz širšega seznama stotih bistvenih odlomkov iz Svetega pisma, ki je predlagani naslednji korak. Še pred koncem letošnjega leta bo izšla tudi knjiga s premišljevanji teh odlomkov; več informacij o pobudi »Berem Besedo« je na voljo na spletni strani http://berem.svetopismo.si. Takoj po zaključku svetopisemskega maratona pa so začeli ti odlomki skupaj s premišljevanji iz bodoče knjige izhajati tudi na Facebook strani »Sveto pismo« (www.facebook.com/svetopismo).

Eksplozija mini maratonov

Presežek letošnjega Svetopisemskega maratona je bilo preko trideset t. im. »mini« maratonov, ki so se v času »maratonskega« tedna odvijali širom po Sloveniji. Nekateri, kot npr. dogodek v Ajdovščini, so potekali ves vikend, večina pa jih je trajala 24ur. Organizatorji prejemajo številne navdušene odzive udeležencev teh dogodkov, ki so jih pomagali pripraviti v Društvu katoliških pedagogov, v Mednarodni krščanski skupnosti, glavnino dogodkov pa je pripravila organizacija Družina in Življenje, kjer so ob tej priložnosti zapisali: »Pri Družini in Življenju, organizaciji, kjer se trudimo za dobrobit zakoncev, njihovih odnosov in družin (www.diz.si), zavzema poglobljeno branje in premišljevanje Svetega pisma osrednje mesto. Uporabljamo ga pri vseh srečanjih zakonskih skupin, hkrati pa vse zakonce, udeležence naših programov, nagovarjamo k rednemu, osebnemu in družinskemu branju Svetega pisma ter pogovoru o njegovih vsebinah. Zato smo z veseljem pristopili k organizaciji številnih »mini« maratonov po vsej Sloveniji.«

Oglejte si tudi bogato fotogalerijo svetopisemskega maratona “Ne boj se, samo veruj”.


[1]Nagovor nadškofa Stresa je na voljo na naslednji povezavi: http://youtu.be/4XsQRxv1nUE.

[2]Nagovor škofa Jamnika je na voljo na povezavi: http://youtu.be/ge7ChVDnCtg

Oznake: Maraton, mediji, Novice
Navdušujoči odzivi lanskih bralcev
Prenos branja v živo