Uncategorized

V nedeljo, 18. 10. ob 17h vabljeni na zaključek Svetopisemskega maratona

Delite s prijatelji!

V nedeljo, 18. oktobra ob 17. uri se z zaključno prireditvijo v cerkvi Sv. Jožefa zaključi letošnji svetopisemski maraton V ljubezni ni strahu.

Na zaključni prireditvi Svetopisemskega maratona bomo lahko prisluhnili koncertu spomladi ustanovljenega Komornega zbora DEKOR, ki nas bo pod vodstvom gostujočega dirigenta Sebastjana Vrhovnika popeljal od sodobnih estonskih in švedskih del prek nemških baročnih velikanov do ruske pravoslavne glasbe. Poleg svetovnih glasbenih biserov na svetopisemska besedila bomo lahko prisluhnili tudi stvaritvam slovenskih skladateljev na temo ljubezni do sveta, narave in sočloveka. Pred in po koncertu nas bosta nagovorila tudi evangeličanski škof mag. Geza Filo ter ljubljanski pomožni škof dr. Franc Šuštar.

Prireditev bo povezoval radijski voditelj, znani glas iz Radia Ognjišče, Blaž Lesnik.

O koncertu komornega zbora Dekor

KZ Dekor-1

 

Program na zaključni prireditvi Svetopisemskega maratona “V ljubezni ni strahu” v Cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani se bo pričel z delom estonskega skladatelja Arva Pärta, ki je uglasbil latinsko molitev za mir Da pacem Domine/Podari nam mir, Gospod. Besedilo izhaja iz 6. ali 7. stoletja in temelji na svetopisemskih verzih. V nadaljevanju prvi del koncerta povezuje sakralna tematika v uglasbitvi najrazličnejših ustvarjalcev: estonskih skladateljev Cyrillusa Kreeka in Arva Pärta, nemškega baročnega velikana Johanna Pachelbela in ruskega romantika Sergeja Rahmaninova. Vse skladbe prek psalmov ali drugih sakralnih besedil opevajo ljubezen do Najvišjega (Singet dem Herrn/Pojte Gospodu; Morning Star/Jutranja zvezda;Taaveti Laul/Slavi, moja duša, Gospoda) in Marije (pravoslavna Bogorodice Djevo/Božja mati Devica). V drugem delu sledijo posvetna dela slovenskih skladateljev Antona Lajovica, Radovana Gobca in Franceta Kimovca. Besedila povezujejo teme, kot so ljubezen do sveta, narave in sočloveka. Program se bo sklenil s tremi skladbami (Večerna pesemMrak; Tiho sonce plava), ki govorijo o sklepu dneva, spokojnosti, ljubezni do sveta in ljube osebe.

V začetku letošnjega leta je v Ljubljani na pobudo pevcev nastal nov mešani komorni zbor. Sestav, poimenovan Komorni zbor DEKOR, združuje dolgoletne zborovske pevke in pevce iz vse Slovenije, ki so v preteklosti prepevali v vidnejših slovenskih in nekaterih tujih sestavih. V želji po poglobljeni pripravi zaokroženih zborovskih projektov deluje pod vodstvom gostujočih slovenskih in tujih dirigentov. Zbor je svoj otvoritveni koncert, poimenovan V začetku, meseca maja pripravil v sodelovanju z mladim finskim dirigentom Danijem Jurisom, ki ga poznamo predvsem kot zmagovalca Mednarodnega tekmovanja mladih zborovskih dirigentov v Ljubljani leta 2009 in kot gostujočega dirigenta Komornega zbora RTV Slovenija leta 2010. Stvarjenjska tematika je sovpadala ne le z osrednjo skladbo koncerta, znamenito Coplandovo In the beginning, pač pa tudi s prvo javno predstavitvijo zbora in prikazom smernic njegovega delovanja. Poleg resnejše zborovske literature se pevci odlično spopadejo tudi z lahkotnejšo glasbo in dramskimi izzivi. Julija so v glasbeno-scenskem spektaklu Opatija – Cesarsko mesto z arijami in zbori iz znamenitih opernih del Straussa, Kalmana, Lehárja, Verdija, Bizeta, Romberga in Denze pred več tisoč gledalci nastopili v odrski vlogi avstro-ogrskih aristokratov.

V prihajajočo sezono 2015/2016 zbor vstopa pod vodstvom gostujočega dirigenta Sebastjana Vrhovnika. Njihovemu prvemu skupnemu koncertu bo prvič mogoče prisluhniti 18. oktobra v Cerkvi sv. Jožefa v Ljubljanina zaključni prireditvi Svetopisemskega maratona in nato še 7. novembra v prenovljeni dvorani Sv. Frančiška v Kopru v okviru Mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices. Zapomlad 2016 pa pripravljajo glasbo kontrastov – razgibane baročne motete bodo združili z minimalističnim zvočnim svetom Arva Pärta. Z vokalno-instrumentalnim programom, poimenovanim Da pacem (Podari nam mir), se bodo predstavili v različnih krajih po Sloveniji.

 

Sebastjan Vrhovnik (1978) je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani na Oddelku za glasbeno pedagogiko pod mentorstvom Marka Vatovca in leta 2006 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih in bil leta 2005 asistent Garyja Gradna na Mednarodnem pevskem tednu Europa Cantat v Ljubljani. Leta 2011 je na graški Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v razredu Johannesa Prinza končal podiplomski študij zborovskega dirigiranja. Od jeseni 2013 je docent za področje zborovskega dirigiranja na ljubljanski Akademiji za glasbo. Predava na različnih zborovodskih tečajih doma in v tujini ter je član strokovnih žirij.

Od novembra 2008 je dirigent Komornega zbora Obala Koper, od leta 2009 do 2014 je vodil Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, katerega kakovost je potrdil s programsko domišljenimi sporedi in finalom Tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope v Arezzu 2013. Kot gostujoči dirigent je sodeloval s Komornim zborom RTV Slovenija, Zborom Slovenske filharmonije, zborom Opere SNG Maribor in Ženskim komornim zborom ČarniCe, predtem pa je več let vodil Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, Vokalno skupino Ecce, Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana in Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič. Z vsemi naštetimi zbori se je potrdil na koncertih v Sloveniji in tujini ter na državnem in mednarodnih tekmovanjih, na katerih je prejel številna posebna priznanja.

Vrhovnikovo koncertno delovanje odlikuje odlično poznavanje pevskega glasu in izrazita muzikalnost, njegove izvedbe posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka, spored skladb, po katerih sega, pa prinaša v naš pevski prostor svežino in nove strokovne izzive.

 

 

 

 

 

Oznake: Uncategorized
Pomagajte Svetopisemskemu maratonu!
Leta nič, en dan potem